Välj, byt och montera fönster med kunskap och omsorg

Fönster skapar ljus och rymd i ett rum och genom fönster kan också vi se ut men fönster utgör även en del av husets fasad. På marknaden finns en uppsjö av fönster i olika storlekar, stilar och färger. Står du inför ett fönsterbyte finns det en hel del saker att tänka på så att dina nya fönster både sänker uppvärmningskostnaderna i huset och passar med husets stil och fasad. Material i fönsterkarmarna, u-värde, tvåglas- eller treglasfönster och hur monteringen ska göras är exempel på några faktorer att fundera över. Välj nya fönster med omsorg så att du blir riktigt nöjd med slutresultatet! I denna artikel går vi igenom vilka olika typer av fönster som finns på marknaden och vad man ska tänka på vid montering av fönster i betong-, sten- och träväggar.

Fönster med olika funktioner, kvaliteter och material i ramen

Drag, temperaturskillnader, rötskador i karmen och kondens på fönsterrutorna kan vara tecken på att det är dags att byta fönster. När du ska byta fönster finns flera alternativ att välja mellan. Det är till exempel bra om det i varje rum finns ett fönster som är öppningsbart för vädring och ur ett säkerhetsperspektiv. Här finns flera olika varianter, till exempel vridfönster, sidohängda fönster eller överkantshängda fönster. En annan faktor att fundera över är om man ska satsa på dyrare treglasfönster eller om tvåglasfönster räcker. Med ett fönsters u-värde mäter man dess värmeförlust och g-värdet mäter hur mycket värme fönstret släpper igenom. Materialet i fönsterramen påverkar både priset och hållbarheten. PVC-fönster eller plastfönster är relativt billiga, har god isoleringsförmåga och är i stort sett är underhållsfria. Klassiska träfönster är också prisvärda fönster. De ger ett vackert utseende på huset men kräver regelbundet underhåll. Aluminiumfönster är tåliga och slitstarka fönster men är förhållandevis dyra. Det lönar sig oftast att investera i fönster av god kvalitet. Då får du ett slitstarkt fönster som ger längre energiförbrukning och sänker uppvärmningskostnaderna i huset. 

Göra arbetet själv eller anlita en fönsterinstallatör?

Ett fönster måste underhållas med jämna mellanrum och när det inte går att renovera och måla om ett fönster längre måste det bytas ut. Är du van att renovera och har en del verktyg hemma kan du klara fönsterbytet själv. Många väljer dock att kontakta en fönsterinstallatör som utför arbetet. Det är alltid bra att kolla referenser och få tips från vänner och grannar om duktiga hantverkare men det är också bra att ta in offerter från flera olika företag innan du bestämmer vem som ska utföra fönsterbytet. Genom att jämföra offerter kan du spara både tid och pengar. Priset är självklart en avgörande faktor men fundera även på vad som ingår i fönsterbytet, tidsåtgången, tillvägagångssättet, försäkringar och materialvalet. Allt spelar in för ett lyckat resultat. Tänk även på att du kan få ROT-avdrag på arbetskostnaderna.

Montera fönster i betong, sten eller trä

Väljer du att göra fönsterbytet själv är det viktigt att du planerar projektet ordentligt för att undvika misstag och för att hålla tids- och kostnadsbudgeten. Ett mindre fönster med standardmått är enklare att byta än ett specialdesignat fönster eller ett takfönster. Ta gärna hjälp av duktiga vänner i din närhet om du känner dig osäker på något av momenten. På marknaden finns ett stort utbud av fabrikstillverkade fönster så förhoppningsvis hittar du ett fönster som passar perfekt. Bor du i ett äldre hus kan det även vara ett alternativ att leta i second hand-affärer och på loppmarknader. Du kan såklart också beställa ett specialtillverkat fönster med de mått du önskar men då får du räkna med att priset stiger. Tänk också på att det ofta är längre leveranstider på ett specialtillverkat fönster.

Fönster ska monteras med en mekanisk infästning, till exempel karmskruv. Vilken fastsättningsmetod man ska välja beror på materialet i väggen där det nya fönstret ska sitta. Vilket material, betong, sten eller trä, som fönstret sitter i spelar faktiskt inte så stor roll. Tillvägagångssättet är ungefär detsamma men i betong och sten ska du vanligtvis förborra. Det viktigaste är att du väljer montageskruv efter materialet i väggen. Det finns alltså olika karmskruvar för olika material. Vilken typ av verktyg du ska använda beror också på om du har en betong- eller stenfasad eller om du bor i ett trähus. Säkerställ att du har rätt verktyg innan du påbörjar fönsterbytet så sparar du både tid och humör.

Så här kan ett fönsterbyte gå till

Det första du ska göra är att mäta karmöppningen. Mät noggrant och mät gärna en extra gång så att du beställer fönster som passar. Förbered sedan utrymmet före fönsterbytet. Flytta alltså undan blommor på fönsterkarmen, möbler i närheten och skruva bort eventuella gardinstänger. Skydda gärna även golvet med skyddspapper. Nu är det dags att montera bort det gamla fönstret. Du kan antingen såga sönder det eller lossa hela fönsterkarmen och plocka ut hela fönstret i en enhet. Stämjärn, hammare, skruvmejsel och såg är bra verktyg att använda men även en kofot kan behövas. Det viktigaste är att se till att husfasaden inte skadas. Nu ska det nya fönstret försiktigt sättas på plats och till det använder du kilar och klossar som fönstret kan vila på så att du kan väga in fönstret och få det helt rakt innan du skruvar fast det. Häng av fönsterbågen så är den inte i vägen när du ska montera fast fönsterkarmen. Karmskruvar har den stora fördelen att de kan justeras in så att glipor och springor blir jämna. Kontrollera med ett vattenpass att fönstret är helt vågrätt och lodrätt och i rät vinkel. Nu ska fönstret isoleras och sedan ska du montera fast vindskydd och foder på utsidan och insidan. Den sista uppgiften är att sätta fast fönsterbleck på utsidan.