Vad kostar nya fönster?

vad kostar nya fönsterDet är naturligtvis en fråga som det inte går att ge något enkelt svar på. Skillnaden i pris på nya fönster är stor, beroende på vilket material man vill ha dem i, vilken kvalitet, storlek och så vidare. Enkelt uttryckt så är PVC-fönster (plastfönster billigast), träfönster generellt aningen dyrare och aluminiumfönster det absolut dyraste alternativet. Sedan spelar också glasets kvalitet in. Enkelglas (förekommer sällan i Sverige) är billigare än dubbelglas och trippelglas dyrare än dubbelglas. Men även andra faktorer spelar in. Det korta svaret är att ett nytt fönster kan vara så billigt som 500 kronor och att det knappt finns någon övre gräns. Ett stort och lyxigt fönster av högsta kvalitet kan kost 10 000 kronor eller mer. Räkna med mellan 500 och 3 000 kronor för tvåglasfönster och närmare 2 000 och 6 000 kronor för treglas. Priserna kommer sedan att bli ytterligare högre om man väljer exempelvis dyra aluminiumfönster.

Vad får man för pengarna?

Det gör att det egentligen är lite onödigt att diskutera exakta priser – företag som säljer fönster har ju sina prislistor tillgängliga. Dessutom har ju olika bostäder radikalt olika behov, beroende på faktorer som storlek och tillverkningsår. Nyare hus är i allmänhet bättre isolerade än gamla och ett hus i Norrland har högre krav på isolering än ett i Skåne. Då är det viktigare att tala om vad det är man får när man betalar lite extra för sina nya fönster. Dyrare fönster har ofta kvalitéer som gör att det kan vara värt att betala lite extra för dem.

En sak som gör att priset kan skjuta i höjden är om man väljer lågenergifönster. För att ett fönster ska klassas som lågenergi måste det ha ett U-värde under 0,9. men det är skillnad på lågenergi och lågenergi. Ju lägre U-värde desto bättre men det finns där ett omvänt förhållande till priset, som ökar i takt med att U-värdet sjunker. I princip kan det kanske finnas en viss nivå när ett lägre U-värde inte lönar sig utan ett fönster är bra nog. Men i praktiken så kommer också uppvärmningskostnaderna för ett hus att sjunka ju lägre U-värdet är. Det innebär i praktiken att man i längden sparar pengar genom att köpa dyrare fönster med lågt U-värde. Speciellt stor blir skillnaden om de nuvarande fönstren inte har speciellt bra U-värde.