Vad kostar det att byta fönster?

installation av fönsterKostnaden för att anlita en hantverkare för att byta ens fönster beror dels givetvis på hur pass många fönster som ska bytas, men även på hur pass stora och komplicerade de är. Takfönster, till exempel, är betydligt mer komplicerade att montera än vanliga vardagsrumsfönster. Sedan så skiljer sig priset för att anlita hantverkare mellan olika delar av landet, där det är dyrare överlag i storstadsregionerna (även om antalet hantverkare som finns att välja mellan är större). Sedan finns ju alternativet att montera fönstren själv och på så sätt spara in på den kostnaden – något som säkerligen lockar många som tycker att det är dyrt nog bara att köpa fönstren.

Montera själv eller anlita hantverkare?

Svaret på den frågan är att det generellt är bäst att anlita en hantverkare för att göra jobbet. Det handlar då inte bara om att arbetet kommer att utföras professionellt vilket gör att fönstren verkligen får det U-värde som de ska ha. Den tid det tar att montera fönster kommer även med största säkerhet att underskattas av den som aldrig monterat fönster själv. För en professionell montör kommer arbetet att ta runt två timmar per fönster (med ganska stor variation beroende på typ av fönster och storlek. För den som inte är ett proffs kommer det att ta betydligt längre tid. I de flesta fall är det alltså bäst att anlita en professionell fönstermontör.

Hur mycket kostar det att anlita fönstermontör?

Timpriset för att anlita en fönstermontör ligger vanligen mellan 400 och 600 kronor per timme och i genomsnitt kommer det att behövas två timmar för att ta bort ett gammalt fönster och sätta in ett nytt. Att räkna på 1 000 kronor i arbetskostnad per fönster är då inte helt orimligt. Detta kan kännas högt men det är innan ROT-avdraget. ROT-avdraget gör att man får dra av halva arbetskostnaden för ett fönsterbyte (maximalt kan man använda ROT för 50 000 kronor per år). Så det om man räknar med 500 kronor per fönster hamnar man på en nivå som kommer att ligga ungefär rätt; kanske till och med lite högt.