Byta fönster – vad ska man tänka på?

Det är en stor investering att byta fönster på ett hus. I denna guide kommer vi att tipsa om saker som är bra att känna till innan du bestämmer vilka fönster du ska byta till. Här nedan kan du till exempel läsa om material i fönsterramar, u-värde och ljudisolerande fönster. Vi hoppas att informationen kommer att hjälpa dig med fönsterbytet.

Öppningsbara fönster

Fundera noga igenom vilka funktioner dina nya fönster ska ha. Ett nytt fönster ska sitta på sin plats under en lång tid framöver, kanske upp till 40 år, och därför är det viktigt att det blir rätt. En viktig funktion som ett fönster har är att du ska kunna öppna det för att vädra. En riktlinje är att minst ett fönster i varje rum ska vara öppningsbart. Ett fönster är också bra ur ett säkerhetsperspektiv för att snabbt kunna utrymma huset vid en brand eller en annan nödsituation. För hushåll med små barn finns det barnsäkra anordningar som enkelt monteras på för att säkerställa att barnet inte kan öppna fönstret själv. Ett modernt fönster kan också ha säkerhetsglas och fönsterlås som försvårar inbrott. 

Isoleringsförmåga och u-värde

U-värde mäter fönstrets värmeförlust. U-värdet mäter inte bara värmen som försvinner genom själva glaset utan värdet inkluderar också hela fönsterkonstruktionen. Ett fönster med lågt u-värde har bättre isoleringsförmåga och blir i längden mer ekonomiskt fördelaktigt då detta ger en lägre energiförbrukning och sjunkande uppvärmningskostnader. Ett riktmärke kan vara att leta efter fönster med u-värde mellan 1,0 och 1,3 för en vanlig villa.

G-värde, lt-värde och lufttäthet

G-värdet, solenergitransmittans, mäter hur mycket solvärme som fönstret släpper igenom. Har du ett fönster med högt g-värde får du mycket gratis värme från solen men det betyder också att rummet blir väldigt varmt när solen ligger på. Detta särskilt om fönstret ligger mot söder eller väster. När man undersöker hur mycket dagsljus som släpps in genom fönstret talar man om lt-värdet, dagsljustransmittans. Detta värde anges i procent och ett riktmärke kan vara att lt-värdet bör vara runt 60 % för att få in så mycket ljusinsläpp som möjligt. Detta är särskilt viktigt i bostäder med få och små fönster. Ska du däremot sätta in fönster i ett kontor kan du välja ett lägre lt-värde för att slippa bländning och reflektioner i datorskärmar. Till sist kan man även välja ett fönsters lufttäthet. Värdet delas in i fyra klasser och mäter helt enkelt energieffektiviteten. Ett fönster i en högre klass ger ett fönster med bättre lufttäthet. Ett bättre miljöval alltså och även ett bättre val när du vill stänga ute störande ljud.

Materialval i fönsterramarna

Vilket material du väljer i fönstrets ram påverkar priset och underhållsarbetet men självklart ska materialvalet styras av husets karaktär. PVC-glas eller plastglas är idag mycket populärt. De finns i flera olika storlekar, färger och utföranden. Inköpspriset för PVC-fönster är relativt lågt och du får ett fönster med god isoleringsförmåga och som i stort sett är underhållsfritt.

Träfönster är den vanligaste fönstermodellen i Sverige. Trä är ett levande material som ger en klassisk och varm känsla. Furu är den vanligaste träsorten att använda i fönster men även ek och teak finns. Dessa är dock lite dyrare. Träfönster är relativt billiga men de påverkas mycket av vädret, särskilt regn och vind, och kommer att kräva regelbundet underhåll. Ett träfönster kan målas i valfri kulör. Det finns träfönster med en aluminiumbeklädnad som klarar tuffare väderförhållanden och som då även kräver mindre underhåll än traditionella träfönster.

Aluminiumfönster är dyra fönster men de är marknadens mest tåliga och slitstarka fönster som dessutom kräver väldigt lite underhåll. De har använts mycket i offentliga miljöer men kommer mer och mer även på villamarknaden. Aluminiumfönster går att pulverlackera i olika kulörer för att matcha huset perfekt. Nackdelen med aluminiumfönster är att om färgen bleknar eller skavs bort är det svårt att måla om dem.

Sammanfattning av PVC-fönster, träfönster och aluminiumfönster

PVC-fönster

●      låg inköpskostnad

●      nästan underhållsfria

●      svåra att reparera och måla om vid skada

Träfönster

●      låg investeringskostnad

●      stort utbud med stora variationsmöjligheter

●      kan renoveras, målas i valfri kulör och återställas

●      kräver regelbundet underhåll

●      kortare livslängd i utsatta lägen

Aluminiumfönster

●      tåliga och slitstarka

●      kräver litet underhåll

●      dyrt inköpspris

●      svåra att renovera och måla om

Fönstertillverkare och fönsterinstallatörer

Det finns flera olika fönstertillverkare som säljer fönster på den svenska marknaden. Elitfönster erbjuder ett stort sortiment av fönster i olika energiklasser, utföranden och modeller. Era fönster är ett företag som satsar på fönster i olika utföranden. Deras utbud är något mindre men de satsar på design och kan erbjuda specialbeställda fönster som till exempel passar mycket bra på moderna hus. SP fönster erbjuder ett brett utbud av fönster i olika stilar och Traryds fönster, som har samma ägare som SP fönster, erbjuder även de ett brett sortiment av fönster med många innovativa lösningar.

Vid val av fönster är det viktigt att fundera över de punkter vi har redovisat här ovan men det kan även vara bra att kontrollera de olika tillverkarnas garanti- och reklamationspolicy. Priset är ju naturligtvis också en faktor som är viktig att ta med vid fönsterval. Jämför olika fönstertillverkare med varandra. Se till fönstrets funktion, värden och materialet i ramen men även pris. Ofta skiljer sig inte priset så mycket mellan de olika fönstertillverkarna men det kan finnas särskilda erbjudanden och rabatter som kan vara värda att kontrollera. Likaså kan det vara smart att undersöka fraktkostnaderna innan du bestämmer vilka fönster du ska satsa på. 

Ska du anlita en fönsterinstallatör för monteringen av dina nya fönster är vår rekommendation att du begär in offerter från flera olika företag. Jämför dessa med varandra och tänk också på att du kan få rot-avdrag på arbetskostnaden.