Byta fönster – en investering i pengar och tid

Byta fönster är ett stort arbete och innan du sätter igång är det några saker som är bra att känna till. De fönster du väljer kommer nämligen att påverka husets utseende men även uppvärmningskostnader och inomhusmiljön. Vid ett fönsterbyte står du inför en mängd olika val. Vet du till exempel att det finns smutsavvisande glas eller att det finns fönster i flera olika storlekar och att du kan specialbeställa fönster med mått som passar just ditt hus? Har du funderat över vilka funktioner dina nya fönster ska ha och om du ska välja tvåglas- eller treglasfönster? Vi hoppas att vår guide ska ge svar på alla dina frågor.

Vad kostar ett fönsterbyte?

Det är en stor investering att byta fönster men med bra planering kan du påverka kostnaderna och göra en så bra affär som möjligt. Fundera noga igenom vilka funktioner på fönstret som du tycker är viktiga, ju fler funktioner desto dyrare fönster. Ett fönster som går att öppna är till exempel dyrare än ett fast fönster. Rekommendationen är dock att det i varje rum ska finnas minst ett öppningsbart fönster för vädring och av säkerhetsskäl vid brand eller annan olycka. Stora fönster är generellt dyrare än mindre fönster. Även olika tillval som färg- och materialval påverkar kostnaden och självklart också om du vill ha fönster med annorlunda mått och ovanliga former. Enkelfönster kostar mindre än tvåglasfönster. Enkelfönster är dock ovanliga att använda här i Sverige. De står inte emot väder och vind tillräckligt bra. Treglasfönster är den dyraste varianten. På ett hus kan man välja en kombination av tvåglasfönster och treglasfönster för att hålla nere kostnaderna.

En annan sak som påverkar kostnaden för ett fönsterbyte är glasets u-värde, ett värde som mäter hur mycket värme som försvinner genom fönstret. Ett lågt u-värde betyder att fönstret har en bättre isoleringsförmåga vilket ger en lägre energiförbrukning och uppvärmningskostnader. Ett fönster med lågt u-värde är dyrare men kan alltså löna sig långsiktigt.

Det vanligaste materialet i fönster är fortfarande trä. PVC-fönster, det vill säga plastfönster, är vanligtvis billigare än träfönster och blir mer och mer populärt. Med PVC-fönster får du ett underhållsfritt fönster med god isoleringsförmåga. Träfönster är fortfarande den vanligaste fönstermodellen med stora variationsmöjligheter men träfönster kräver regelbundet underhåll. Aluminiumfönster är tåliga och slitstarka fönster som i princip inte kräver något underhåll. De har dock ett högt inköpspris. Priset på ditt fönsterbyte styrs dels av priset på glaset men även av konstruktionens kvalitet och hållbarhet och detta är något som du ska ta med vid val av fönster. Det är också viktigt att du utgår från husets stil så att du får fönster som matchar och höjer husets utseende och förhoppningsvis även dess värde. Försök gärna att byta alla fönster eller i alla fall flera fönster samtidigt. På så sätt kan du hålla ner kostnader för resor, leveranser och bortforsling. 

Du kan byta fönster själv om du är någorlunda händig och har tillgång till de verktyg som behövs och även om du inte kan göra allt arbete själv så kan du kanske göra en del av förarbetet. Du kan till exempel montera ner alla fönster själv och sedan låta en fönsterinstallatör sätt dit dina nya fönster. Vid ett fönsterbyte kan du få ROT-avdrag på arbetskostnaden. Innan du väljer fönsterinstallatör ska du begära in offerter från flera olika företag. Jämför priset, en hantverkare kan kosta allt från runt 400 kr i timmen upp till runt 700 kr i timmen, men glöm inte bort att även jämföra tidsaspekten, tillvägagångssätt och försäkringar. Både fönsterleverantörer och fönsterinstallatörer kan även erbjuda olika rabatter och erbjudanden. Det är viktigt att du känner förtroende för den fönsterinstallatör du till slut väljer. 

Elitfönster – en fönstertillverkare med bredd

Elitfönster har tillverkat fönster i hög standard sedan 1924. De tillverkar alla sina fönster i Sverige och vet vad som krävs för att ett fönster ska klara vårt tuffa klimat. Bland annat vakuumimpregneras deras fönster för att stå emot väta så bra som möjligt. Efter impregneringen målas alla fönster med polyuretanfärg, grundfärg och toppfärg som ger en slitstark och snygg yta. Alla deras fönster har en gedigen stomme av furu men några fönster är extra väderbeständiga med en klädd utsida av aluminium. Detta gör dem också i stort sett underhållsfria. 

Hos Elitfönster hittar du ett brett sortiment av fönster med olika form och funktion från moderna fönster med stora ljusinsläpp till klassiska fönster med allmogestil, fönster anpassade till flerfamiljshus och skjutdörrar med glaspartier. Alla fönster har energisparglas för att minimera värmeförlusten och de stora valmöjligheterna gör att du kan få ett fönster som passar perfekt till just ditt hus. Du kanske önskar extra ljuddämpande fönster, fönster med speciella spröjs eller fönster med extra säkerhetsanordningar för att försvåra för en inbrottstjuv. 

Något som Elitfönster har satsat mycket på är en hög säkerhetsnivå och då ingår till exempel säkerhetsbeslag och gångjärn med bakkantssäkring, men även stabiliteten i fönsterkonstruktionen är viktig. Med en stabil konstruktion blir det enklare att montera fast dem och ett fönster som är korrekt monterat håller längre. Detta uppskattas både av fönsterinstallatören och av husägaren.

Nya fönster är en bra och energibesparande investering

Nya fönster har god värmeisolering vilket betyder att du med fönsterbytet sänker husets energiförbrukning och värmekostnader. Dessutom får husets fasad ett nytt snyggt utseende som kan öka husets värde. Det är svårt att ge några exakta priser på ett fönsterbyte eftersom det finns så många olika val. Hos Elitfönster eller deras återförsäljare men även hos andra fönsterleverantörer kan du hitta prislistor för att snabbt och enkelt kunna jämföra olika fönster med varandra. Vi önskar dig stort lycka till med fönsterbytet och hoppas att du kommer att bli riktigt nöjd med resultatet.