Bra saker att känna till när det är dags att byta fönster

Att byta fönster kostar både tid och pengar och därför är det viktigt att planera fönsterbytet noggrant och fundera igenom alla möjligheter ordentligt. Det finns många fönsteralternativ på dagens marknad. Vad är viktigt för dig? Utseendet på fönstret och att de passar bra med husets stil och karaktär eller vilken energiklass fönstret har och hur underhållskraven ser ut? Dina önskemål och behov ska styra valet av dina nya fönster. Här går vi igenom sådana faktorer som kan vara bra att känna till innan fönsterbytet. Vi förklarar även alla viktiga begrepp så att fönsterbytet går så smidigt som möjligt. Lycka till!

PVC-fönster, träfönster eller aluminiumfönster

Fönster påverkar hela husets utseende, välj därför ett fönster som passar med husets stil och karaktär. PVC-fönster och aluminiumfönster har den stora fördelen att de är i princip helt underhållsfria. De är slitstarka, hållbara och står emot väder och vind på ett mycket effektivt sätt. PVC-fönster är förhållandevis billiga att köpa in medan aluminiumfönster är betydligt dyrare. Träfönster är fortfarande den vanligaste fönstermodellen och ger huset en genuin och tidlös känsla. Alla fönster, oberoende av material, finns i olika storlekar, former och färger. Väljer du en standardstorlek på dina nya fönster kommer det att bli billigare men det går även att specialbeställa fönster i udda storlekar och former. 

Olika funktioner och kvaliteter på fönster

Fasta fönster som inte går att öppna är billigare än öppningsbara fönster. Tänk dock på att det alltid är bra att ha minst ett fönster som går att öppna i ett rum, dels för att kunna vädra men också ur ett säkerhetsperspektiv vid brand eller annan olycka. Öppningsbara fönster finns i flera olika modeller. Sidohängda fönster är klassiska och vackra men det finns även mer moderna fönster som vridbara fönster och överhängda fönster.

Nya fönster har god isoleringsförmåga och i många sammanhang räcker det därför med tvåglasfönster. Om fönstret ska sitta i ett särskilt utsatt läge med stora påfrestningar från väder och vind eller i en bullrig miljö kan ett mer ljudreducerande treglasfönster vara att föredra. I det här sammanhanget är det också bra att kontrollera vilket u-värde fönstret har. U-värdet mäter fönstrets värmeförlust, alltså vilken isoleringsförmåga fönstret har. Ju lägre u-värdet är desto mindre värmeförlust. Att välja ett fönster i hög kvalitet med lågt u-värde brukar löna sig i längden då det blir mer energieffektivt och påverkar husets uppvärmningskostnader positivt. 

Ett annat värde som är bra att känna till är fönstrets g-värde som mäter hur mycket värme fönstret släpper igenom. Ett högt g-värde släpper in mycket solvärme men det innebär också att rummet kan bli väldigt varmt om solen ligger på en varm sommardag. It-värdet kontrollerar hur mycket dagsljus fönstret släpper in och när man talar om ett fönsters lufttäthet delar man i fönster i fyra olika klasser. Lufttätheten mäter energieffektiviteten och ju högre klass ett fönster har desto bättre lufttäthet har det. Det finns även andra finesser på moderna fönster som till exempel säkerhetsspärrar, avtagbara spröjs, självputsande fönster och olika låsmöjligheter som du ska ta ställning till vid ett fönsterbyte.

Montera själv eller anlita ett företag

När du har bestämt dig för vilka fönster du vill ha är det dags att bestämma om du ska göra arbetet själv eller anlita en fönsterinstallatör. Är du lite händig är det ofta inga problem att byta fönster själv, särskilt om storleken på dina nya fönster har samma storlek som de gamla. Ska du sätta in större fönster och behöver bredda öppningen i fasaden kan det vara en god idé att anlita en professionell hantverkare. När du beställer fönster är det viktigt att du mäter riktigt ordentligt så att du får fönster som passar perfekt. Korrekt storlek och montering kommer att påverka fönstrets egenskaper och hållbarhet och därför är det viktigt att det blir rätt från början.

Väljer du att anlita en fönstermontör för att utföra arbetet är vår rekommendation att du begär in offerter från flera olika fönsterföretag. Jämför offerterna med varandra men titta inte bara på priset. Jämför även tillvägagångssätt, tidsåtgången, försäkringar och materialval. Anlitar du ett företag har du även möjlighet att nyttja ROT-avdraget på arbetskostnaden.

Så här monteras nya fönster

Innan du börjar arbetet med att montera nya fönster är det bra att kontrollera att du har de verktyg som kommer att behövas. Klossar, kilar, vattenpass, karmhylsor, hammare, skruvdragare, drev och fogmassa är exempel på verktyg och saker som kan komma väl till pass. Skydda golvet och skruva bort eventuella gardinstänger. Nu är det dags att försiktigt lossa det gamla fönstret utan att förstöra fasaden. Det nya fönstret ska vara något mindre än själva öppningen. Placera klossar runt öppningen och justera dem med vattenpasset. Placera sedan fönsterkarmen på klossarna. Kontrollera igen med vattenpasset att karmen är rak och kila fast den. Nu är det dags att fästa karmen. Väg in den med vattenpasset och justera vid behov. Testa nu också att fönstret går att öppna och stänga utan problem. Nu ska du isolera utrymmet mellan fönstret och väggen. Det kallas för drevning. Det ska packas hårt men inte för hårt så att karmen bågnar. Till sist är det dags att sätta fast lister, foder och vindskydd. 

När är det dags att byta fönster?

Upplever du att du har kalla golv, att det bildas kondens på dina fönsterrutor eller att dina uppvärmningskostnader är dyra kan det vara läge att fundera på om det är dags att byta fönster. I de flesta fall är det både en ekonomisk och miljömässigt smart affär. Nya energifönster isolerar bättre och du får ett mer behagligt inomhusklimat och sjunkande uppvärmningskostnader. Nya fönster kan även höja värdet på ditt hus. Byt gärna alla fönster på samma gång för en så kostnads- och resurseffektiv lösning som möjligt.