Är det dags att byta fönster?

Nya fönster påverkar ofta husets uppvärmningskostnader mycket positivt men hur mycket är svårt att säga. Det är många faktorer som spelar in, till exempel vilken typ av fönster du väljer, fönstrets isoleringsförmåga och storlek men även hur huset i övrigt är isolerat och var du bor. För att minimera dina värmekostnader måste du titta på helheten. I denna artikel ska vi göra vårt bästa för att vägleda dig vid ett fönsterbyte. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att fatta ett klokt beslut så att ditt fönsterbyte blir så bra och så kostnadseffektivt som möjligt.

Bra val för plånboken och miljö

Underhåll de fönster du har. Det betyder att du regelbundet ska kontrollera tätningslister och tvätta och måla dina fönster vid behov men har du äldre fönster och upplever att du till exempel har kalla golv och dyra uppvärmningskostnader kan det vara läge att byta fönster. Fönster har lång livslängd och därför ska du välja energieffektiva fönster för att minska husets värmekostnader så mycket som möjligt i framtiden. En stor del av ett hus värmeförlust försvinner just genom dess fönster. Nya fönster ger dig även många andra möjligheter. Du kan till exempel välja ljudreducerande fönster, självrengörande fönster och fönster med solskydd. Nya fönster kan även höja husets utseende och öka husets värde. Det är också viktigt att dina nya fönster monteras korrekt för att behålla fönstrets egenskaper och hållbarhet så bra som möjligt. 

Fönstrets material och funktion

Det vanligaste fönstret är fortfarande träfönstret. Träfönster kräver ett visst underhåll men det går förhållandevis lätt att renovera och måla dem. Många väljer träfönster av just den anledningen och för att det passar bäst till husets stil och karaktär. Idag finns även träfönster med en aluminiumkappa på utsidan som skyddar extra mot slitage. Rena aluminiumfönster är slitstarka och hållbara, dock är de avsevärt mycket dyrare än träfönster och PVC-fönster. PVC-fönster, eller plastfönster, är billigt att köpa in och i stort sett underhållsfria. Den stora nackdelen med PVC-fönster är att det är svårt att renovera och måla om dem, går något sönder får man istället köpa ett nytt fönster.

Många väljer idag att satsa på energieffektiva treglasfönster som klarar tuffa yttre förhållanden, isolerar bättre och sänker fönstrets u-värde. U-värdet mäter värmeförlusten genom fönstret. Tvåglasfönster är ett billigare alternativ och kan fungera i miljöer som inte har samma krav på uppvärmningsmöjligheter, till exempel en sommarstuga eller ett uthus. Ett fönster ska dock inte bara hålla kvar värmen i huset, ett fönster ska även stänga ute buller och skapa en behaglig inomhusmiljö. Treglasfönster ljudisolerar till exempel mycket bättre än tvåglasfönster men det finns även glas med extra ljudreduktion och det finns glas med solskydd som passar perfekt i fönster som sitter i särskilt soliga lägen.

Andra aspekter som du ska ta med när du ska välja fönster är fönstrets g-värde som i procent anger fönstrets solvärmetransmission och lt-värde som i procent anger dess ljustransmission. Du kanske också ställer krav på hur fönstrets ska öppnas, om det ska finnas barnsäkerhetsanordningar eller olika låsmöjligheter och om du önskar självputsande fönster. Alla val du gör påverkar slutpriset.

Välj fönsterleverantör, fönsterinstallatör eller gör jobbet själv

När du har bestämt dig för vilka fönster du önskar ska du välja fönsterleverantör och fönsterinstallatör. Ibland erbjuder fönsterleverantören en helhetslösning där både fönster och montering ingår vilket kan vara smidigt och spara både tid och pengar. Många fönsterleverantörer erbjuder även olika typer av rabatter. Se till att jämföra prislistor och offerter för att få ett så bra erbjudande som möjligt. Priset är såklart en viktig faktor men även material, funktion, försäkringar och tidsplaneringen kan spela in i valet av företag. Tänk på att du har möjlighet att erhålla ROT-avdrag på arbetskostnaden, inte på materialet, om du anlitar ett företag för att montera dina nya fönster. Är du någorlunda händig kan du klara fönstermonteringen själv. Ta gärna hjälp av vänner och bekanta i din närhet om du är osäker och planera arbetet ordentligt innan du börjar. Men även om du väljer att anlita en firma kanske du kan göra en del av arbetet själv, till exempel förarbetet med bortmonteringen av alla gamla fönster.

Glöm inte bort att du måste ansöka om bygglov hos kommunen om du planerar att byta till nya fönster som väsentligt förändrar husets karaktär, till exempel om du ska sätta in mycket större fönster eller välja fönster med andra format. Du måste också ansöka om bygglov om du ska sätta in en takkupa eller ett takfönster.

Hur kan du påverka priset?

Det är svårt att uppskatta ett exakt pris för ett fönsterbyte. Som du har märkt är det många faktorer som påverkar slutpriset på fönsterbytet, till exempel:

  • antal fönster
  • material i karmen
  • storlek på fönstret
  • standardfönster eller specialfönster
  • tvåglas- eller treglasfönster
  • u-värde och andra klassificeringar
  • hantverkare eller montera själv

Det billigaste alternativet behöver inte vara det mest lönsamma i längden. Treglasfönster som är dyrare i inköp kan till exempel spara pengar i längden med sin goda isoleringsförmåga som sänker värmekostnaderna i huset. Det man kan säga med säkerhet är att det lönar sig alltid att planera fönsterbytet noggrant och att välja fönster, fönsterleverantör och fönsterinstallatör med omsorg. Begär in offerter från flera olika företag, minst tre men gärna fler. Då kan du i lugn och ro skapa dig en bild över aktuella leverantörer och se hur mycket ett fönsterbyte skulle kosta på ditt hus. Dina nya fönster ska hålla länge och därför är det viktigt att de är energieffektiva, att de harmonierar med husets karaktär och att du blir riktigt nöjd både med val av fönster och med monteringen.