Allt du behöver veta om fönsterbyte

Bor du i Stockholm och planerar du att byta fönster på ditt hus? Innan du börjar är det viktigt att fundera igenom vilka fönster som passar huset bäst och vilka kostnader som är förknippade med arbetet. Här hittar du svaren på några vanliga frågor som ofta dyker upp när det är dags att byta fönster. Vi hoppas att vår guide och våra tips kommer att hjälpa dig så att du blir riktigt nöjd med ditt fönsterbyte.

När är det dags att byta fönster?

När dina fönster är gamla och dåliga mister de isoleringsförmågan och du kommer att få ett kallras i rummet. Särskilt golven kommer att upplevas som kalla. I princip är det alltid både ekonomiskt och miljömässigt att byta fönster. Nya fönster med bättre isoleringsförmåga sänker husets uppvärmningskostnader och du får både ett behagligare inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnader. 

Även om du inte måste byta fönster för att förbättra inomhusklimatet kan du vilja byta fönster. Du kanske vill skapa ett nytt utseende på huset? Många som bor i äldre hus vill återskapa den ursprungliga känslan i huset och byta till fönster som är stiltypiska för husets ålder. I moderna villor är det mycket populärt att sätta in stora fönsterpartier som släpper in massor av ljus och som skapar rymd och luft i bostaden.  

Valmöjligheterna är många vid fönsterbyte

Det finns många olika fönster att välja mellan och precis så ska det vara. Ett fönster som passar bra på en funkisvilla fungerar inte på en sekelskiftesvilla och fönster till ett gammalt torp passar inte att montera på ett modernt hus. Vår rekommendation är att välja fönster som passar tillsammans med husets ålder, stil och färger. Det finns eleganta och stilrena fönster. Det finns fönster med allmogeprofil och spröjs och det finns klassiska fönster i flera olika storlekar. Vitt är den vanligaste färgen på fönster men det finns fönster i andra färger också. 

När du väljer nya fönster bör du även fundera på olika fönsters funktionalitet. Det finns till exempel fönster med inbyggt solskydd och det finns ljudisolerande fönster. Ska du till exempel byta fönster placerade i söderläge kan du välja ett fönster som minskar värmen från solen och bor du bredvid en högtrafikerad väg finns fönster som minskar buller från närmiljön. 

Nu har vi kommit fram till materialet runt själva fönstret. Träfönster är ett klassiskt val som ger ett tidlöst intryck. De kräver dock mer underhåll och kommer att behöva målas om efter ett par år. Aluminiumfönster och PVC-fönster, eller plastfönster som de också kallas, ger ett stilrent och modernt utseende och både aluminiumfönster och PVC-fönster är mycket tåliga och i stort sett underhållsfria. Aluminiumfönster är ett dyrare alternativ än PVC-fönster. Tänk också på att du ska välja fönster med ventil i rum som saknar fläktsystem. Luften i ett rum måste cirkulera för att inte kondens ska uppstå.

Kostnader för fönsterbyte

Många faktorer avgör prislappen för fönsterbytet. Väljer du standardmodeller och storlekar kommer fönsterbytet att bli billigare. Stora fönster och specialutformade fönster med avvikande mått, som till exempel takfönster, kommer att bli dyrare. Hur många fönster som ska bytas är också en avgörande faktor. Finns det möjlighet är det ofta bra att byta alla fönster samtidigt. Då får du bara ett leverans- och installationstillfälle och detta resulterar i att fönsterbytet blir mer kostnads- och resurseffektivt. Tänk också på att det kan finnas fönster i altandörrar och balkongdörrar samt källarfönster som också behöver bytas. En annan faktor som spelar in för kostnaden är var fönstret ska monteras. Ett fönster på andra våningen eller ännu högre upp i ett hus kostar ofta mer att installera än fönster på första våningen.

Kvaliteten på fönstret är också avgörande. Här brukar man tala om u-värdet på fönstret. Ett lågt u-värde betyder att fönstret har bättre energibevarande egenskaper. Husets fönster står för en stor del av den totala värmeförlusten och därför lönar det sig ofta att sätta in kvalitetsfönster med goda isolerande egenskaper. På så sätt stannar värmen kvar i huset och detta leder till att värmekostnaderna sänks. Många väljer att satsa på treglasfönster istället för tvåglasfönster. Treglasfönster är bättre isolerade men de kan vara dubbelt så dyra som tvåglasfönster. Vill du hålla kostnaderna nere kan du välja treglasfönster på en del ställen på huset och tvåglasfönster på andra ställen. 

När det kommer till materialet är PVC-fönster ofta det billigaste alternativet medan träfönster är betydligt dyrare. Aluminiumfönster är det dyraste alternativet men väljer du aluminiumfönster får du fönster som är slitstarka och tåliga med minimalt underhåll. Många väljer dock träfönster för utseendets skull. Husets stil passar helt enkelt bättre med träfönster än med alternativen. Det finns också kombinerade trä- och aluminiumfönster som ser ut som träfönster men är extra hållbara och tåliga. 

Rot-avdrag vid fönsterbyte

Kontakta flera olika företag och begär in offerter för fönsterbytet. En hantverkare kan kosta allt från 450 kr i timmen upp till 700 kr i timmen eller mer. Jämför offerterna och välj det erbjudande och pris som du tycker verkar bäst. Ett tips kan vara att kontrollera om det blir billigare att köpa materialet själv, alltså inte via det företag som ska utföra installationen. Tänk också på att fönsterbyte omfattas av rot-avdraget, vilket innebär du får tillbaka 30 % på arbetskostnaden. 

Gör delar eller hela arbetet själv

Vill du hålla nere kostnaderna för fönsterbytet finns det saker du kan göra själv. Du kan till exempel göra en del av förarbetet själv som att försiktigt montera ner alla fönster och ta bort spröjs och lister. Försök att vara uppmärksam på fuktskador. Ett fönster utsätts för hårda påfrestningar och det är inte helt ovanligt med fuktskador runt just fönster. Är du van att renovera och måla kan du faktiskt göra hela fönsterbytet själv och självklart behöver du inte välja nya fönster. Du kan hitta begagnade fönster på loppmarknader och i second hand-affärer.